Programma 3 Fysieke leefomgeving

Overige ontwikkelingen

Problematiek rond stikstofdepositie nog niet opgelost
Op 29 mei 2019 heeft de Raad van State een streep gezet door de PAS (Programma Aanpak Stikstof). Dit betekent concreet dat ruimtelijke ontwikkelingen alleen mogelijk zijn wanneer er 100% zekerheid is, dat er geen sprake is van een toename van stikstofdepositie op Natura2000 gebieden. Op verschillende overheidsniveau wordt gewerkt aan een oplossing voor de stikstofproblematiek.

  • Regio Rivierenland heeft het Regionaal Uitvoeringsplan Stikstof opgesteld. Hierbij gaan we uit van het benutten van (mee)koppelkansen bij diverse beleidsthema's en speerpunten in de regio.
  • Samen met de gemeenten en actoren uit het veld werkt de provincie Gelderland aan een uitvoeringsprogramma.
  • Op 1 juli 2021 is de Wet stikstofreductie en natuurverbetering in werking getreden.

Hiermee is echter nog geen definitieve oplossing voor de stikstofproblematiek. Milieu-
en natuurorganisaties hebben kritiek op de nieuwe wetgeving. Het is wachten op
jurisprudentie om te weten hoe we er echt voorstaan.

Invoering Omgevingswet uitgesteld tot 1 januari 2023
Het nieuwe kabinet heeft nogmaals besloten tot uitstel van de invoering. Reden van het uitstel is dat het kabinet meer tijd wil nemen voor een zorgvuldige en verantwoorde inwerkingtreding. Gemeenten, provincies en waterschappen zijn inmiddels goed aangesloten. De onzekerheden zitten met name in de planketen waar gemeenten, provincies en waterschappen met plansoftware de nieuwe omgevingsplannen, omgevings- of waterschapsverordening kunnen publiceren.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2022 14:25:39 met de export van 06/07/2022 14:07:25