Programma 4 Economie

Thema's

Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen?

Plaatsing van Neder-Betuwe in de bovenste helft van de ranglijst van MKB-vriendelijkste gemeenten.

  • Opstellen van een plan van aanpak voor verdere verbetering van de ondernemersdienstverlening/het ondernemersklimaat;

Op basis van de resultaten uit de ondernemersenquête 2018 (nulmeting), de discussieavond tussen OVNB-ondernemers en leden van het college en de raad (van 20 maart 2019) en de ervaringen van het Bedrijvenloket is een Plan van Aanpak opgesteld met verbeter- en actiepunten voor het versterken van de ondernemersdienstverlening.

  • Uitvoeren van de diverse actiepunten uit het plan van aanpak in afstemming met het bestuur van ondernemersplatform OVNB.
  • Aanmelden voor deelname aan de verkiezing van de MKB-vriendelijkste gemeente in Nederland 2019/2020.
  • Wij werken aan doorontwikkeling van de in 2019 gestarte meerjarige subsidieregeling Lokaal InvesteringsFonds (LIF) om de lokale economie te stimuleren.
  • Ondersteunen van (startende) ondernemers.
  • Opstellen van een jaarlijkse Economische Rapportage en frequente berichtgeving over ontwikkelingen binnen het economische (beleids-)terrein.

Resultaat/tijd

Middelen

Toelichting

Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel. Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel. Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel. Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel. Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel.

Ontwikkelingen?

MKB vriendelijkste gemeente
In de raadsinformatiebrief van 27 augustus 2021 hebben wij de uitslag van MKB vriendelijkste gemeente 2020/2021 met u gedeeld. Van alle 51 provinciale gemeenten hebben wij de 14e plaats bemachtigd. Dat betekent dat wij ten opzichte van enkele jaren geleden (2018/2019), enorme verbetering hebben laten zien. Toen scoorde onze gemeente nog slechts een 34ste plaats. De verbeterpunten voor onze dienstverlening nemen we mee in het plan van aanpak ondernemersdienstverlening.

Plan van aanpak ondernemersdienstverlening
We hebben het plan van aanpak Ondernemersdienstverlening opgesteld voor uitvoering in de periode van 2020-2022. Het is een dynamisch plan. Door periodiek bij te stellen, kunnen we inspelen op de actualiteit. De samenwerking met ondernemers staat voorop. De ondernemers kunnen zich vinden in de speerpunten. Extra aandacht blijven we houden voor de corona-herstelfase en onze aangepaste vormen van dienstverlening. Dit betreft instrumenten die aansluiten bij de concrete behoefte van ondernemers. Om de behoefte aan ondersteuning in de herstelperiode na de crisis te achterhalen is een enquête onder ondernemers uitgezet.

Economische Rapportage
In de Economische rapportage 2020 geven we inzicht in het effect van het coronavirus op de economie van Neder Betuwe, in de ontwikkelingen in werkgelegenheid en in de bedrijfsvestigingen en banen. Ook benoemen we de bedrijfsbezoeken en de contacten met ondernemers en onderwijs in deze rapportage. Ondanks de coronacrisis is 2020 op economisch gebied een actief jaar geweest. In deze rapportage is een deel van de economische activiteiten in beeld gebracht.

LIF
In 2021 is één LIF subsidieaanvraag ontvangen en verleend. 2022 is het laatste subsidiejaar van deze regeling.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2022 14:25:39 met de export van 06/07/2022 14:07:25