Programma 3 Fysieke leefomgeving

Verbonden partijen

Welke beleidsdoelstellingen wilde de verbonden partij voor ons bereiken en wat zou de verbonden partij daarvoor doen?

Het bevorderen van een gezonde, veilige, leefbare en duurzame leefomgeving, overeenkomstig de programmabegroting 2021 van de Omgevingsdienst Rivierenland( ODR).

Vergunningverlening
Afhandelen van aanvragen omgevingsvergunningen binnen de wettelijke termijnen en het beoordelen van meldingen op juistheid en volledigheid.

Toezicht en handhaving
Het stimuleren en bewerkstelligen van naleving van de wettelijke voorschriften, dat gezondheid, veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid zo veel mogelijk worden bevorderd.

Advisering
Verstrekken van goed advies op het gebied van geluid, bodem, flora en fauna, monumenten, archeologie en externe veiligheid. Afhandelen van handhavings-, bezwaar- en beroepszaken overeenkomstig het regionale VTH uitvoeringsbeleid, binnen de gestelde termijnen en overeenkomstig de afgesproken kwaliteit. Uitvoeren van administratieve processen en informatievoorziening.

Stelseltaken/ketentoezich t
Voldoen aan de kwaliteitscriteria voor de aanpak van milieucriminaliteit (samenwerking met het Openbaar Ministerie) en ketentoezicht (asbest- en grondstromen, afval en afvalstromen). De Gelderse uitvoering van ketentoezicht samen met de zeven Gelderse omgevingsdiensten en de ketenpartners landelijk op de kaart zetten.

Resultaat/tijd

Middelen

Toelichting

Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel. Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel. Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel. Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel. Dit is witte tekst voor een goede uitlijning in een tabel.

Ontwikkelingen?

Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging (Wkb)
In 2023 wordt de Omgevingswet van kracht. Voor onze omgevingsdienst een grote verandering. Dit zal veel veranderen in de werkprocessen. Tegelijk met de Omgevingswet wordt de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen ingevoerd. Hiermee verdwijnt een deel van het bouwtoezicht bij de gemeente (lees: de ODR, want zij werken in onze opdracht). De belangrijkste verandering is dat opdrachtgevers in de toekomst zelf verantwoordelijk zijn voor het bouwtoezicht (denk aan constructies, Bouwbesluit). De eigenaar van de woning geeft zelf opdracht aan een kwaliteitsborger voor de toetsing van de bouwkwaliteit van de op te leveren woning. De overheid blijft verantwoordelijk voor aspecten als welstand, ruimtelijke inpassing, monumenten en de veiligheid voor de omgeving van de bouwplaats.  De ODR bereidt zich hiervoor voor samen met de deelnemende gemeenten en haar adviseurs (zoals de GGD) en onderzoekt wat de gevolgen hiervan zijn.

Stikstofproblematiek
Door de stikstofproblematiek kunnen op dit moment niet alle bouwactiviteiten plaatsvinden. Wel is voor veel particuliere bouw- en verbouwactiviteiten een beleidslijn vastgesteld, waarmee zoveel mogelijk van deze bouwactiviteiten kunnen doorgaan. Nadere landelijke en provinciale wet- en regelgeving wordt verwacht om ook andere bouwactiviteiten weer mogelijk te maken.

Risico gestuurd toezicht
Het risico- en informatiegestuurd toezicht wordt verder ontwikkeld, maar deels in andere vorm. Activiteiten in een hogere risicocategorie worden intensiever gecontroleerd dan activiteiten in een lagere risicocategorie.

Ketentoezicht
De afdeling Toezicht en Handhaving van de ODR reserveert jaarlijks formatieruimte voor de uitvoering van de Gelderse (provincie brede) ketenprojecten. Deze werkwijze is in 2021 verder vorm gegeven. De ontwikkelde methoden hebben hun meerwaarde bewezen. Er zal blijvend aandacht worden besteed aan het vervolg op deze projecten door de eigen en andere omgevingsdiensten in de vorm van concrete toezicht- of handhavingsacties.

Bedrijfsvoering
Door de krappe arbeidsmarkt heeft ook de ODR een tekort aan personeel. De ODR heeft afgelopen jaar ingezet op naamsbekendheid en aantrekkelijkheid. Dit om het werkgeversimago voor werknemers aantrekkelijker te maken. Om goed en adequaat uitvoering te kunnen geven aan de taken zijn voldoende en deskundige medewerkers nodig. Door middel van opleiding en scholing wordt hiernaast ook gezorgd dat de medewerkers (blijven) voldoen aan de geldende kwaliteitseisen.

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2022 14:25:39 met de export van 06/07/2022 14:07:25