Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen? |
---|
Voldoende impulsen voor bijstandsgerechtigden om een maatschappelijke bijdrage te leveren.
- Deelname aan projecten van het Regionaal Werkbedrijf - Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt Rivierenland (RW - POA Rivierenland) die de route naar werk moeten verkorten. Het ministerie van SZW heeft de arbeidsmarktregio Rivierenland voor een tweede jaar 1 miljoen euro toegekend voor projecten op dit vlak onder de noemer Perspectief op Werk. Omdat in het tweede kwartaal van 2020 bestaande projecten vertraging opliepen door de coronamaatregelen, wordt bekeken of en op welke wijze de bestaande 17 projecten worden voortgezet, aangepast of vervangen door nieuwe initiatieven.
- Ondernemers worden gestimuleerd werkloze inwoners (al dan niet met arbeidsbeperking) van werk te voorzien. Via het Regionaal Werkbedrijf (waarin overheid, werkgevers- en werknemersorganisaties en onderwijsinstellingen zijn vertegenwoordigd) wordt samengewerkt om mensen met een arbeidsbeperking passend werk te bieden. In 2021 wordt de regionale werkgeversbenadering verder geüniformeerd. Werkgevers krijgen te maken met één portaal, waarachter meerdere uitvoeringsorganisaties (zoals UWV, gemeente Buren en Werkzaak) samenwerken.
Participatie statushouders stimuleren
- Op 1 juli 2021 treedt naar verwachting de nieuwe Wet Inburgering in werking. Vanaf dat moment krijgen gemeenten de regie (terug) op het inburgeringstraject van inwoners. Voor de zogenaamde 'ondertussengroep' statushouders, die nog met de vroegere Wet Inburgering te maken hebben, worden trajecten georganiseerd om het taalniveau zoveel als mogelijk te versterken. Focus ligt daarbij op de groep inburgeraars die de taal tegen het einde van hun DUO-lening nog niet voldoende machtig zijn om te slagen voor het inburgeringsexamen. Dit is een samenwerkingsproject binnen de arbeidsmarktregio.
- In overleg met Buren en Vluchtelingenwerk actief op zoek gaan naar (vrijwilligers) werk.
Resultaat/tijd | Middelen | Toelichting |
---|---|---|
De inwerkingtreding van de Wet Inburgering 2021 werd opnieuw uitgesteld en is ingegaan op 1 januari 2022. Hierdoor zijn ook activiteiten in het kader van implementatie uitgesteld en is de "ondertussengroep" waaraan extra (taal)ondersteuning werd (en wordt) geboden, groter geworden. Tevens zijn activiteiten gericht op taalversterking vertraagd door de coronamaatregelen. |
Ontwikkelingen? |
---|
Invoering Wet Inburgering
Op 1 juli 2021 zou de nieuwe Wet Inburgering in werking treden. Gemeenten zouden dan (weer) verantwoordelijk worden voor het aanbieden van inburgeringstrajecten voor inwoners. De invoeringsdatum werd echter opnieuw uitgesteld naar 1 januari 2022, waardoor ook alle voorbereidende activiteiten werden verlengd of uitgesteld.
Belangrijk aandachtspunt in 2021 vormde de ondersteuning aan de zogenaamde 'ondertussengroep': inburgeraars die nog onder het huidige inburgeringsstelsel vallen en extra ondersteuning nodig hebben om hun inburgering succesvol af te ronden. Ook voor deze groep organiseerden de regiogemeenten een gezamenlijk aanbod, dat deels zal doorlopen tot in 2022.