Programma 5 Wmo, jeugdzorg en participatiewet

Thema's

Wat wilden we bereiken en wat zouden we daarvoor doen?

Goed toegankelijke en bereikbare jeugdzorg en actief beleid voor pleegzorg. Versterken van de eigen kracht

  • Verbeteren van de samenwerking tussen gemeente en onderwijs door samen te werken in het ondersteuningsteam op school en een integraal ondersteuningsplan op te stellen voor jeugdigen. Naast de reeds verbeterde samenwerking met de basisscholen zetten we ook in op de samenwerking met het voortgezet onderwijs en partners in de voorschoolse periode.
  • Verbeteren van de samenwerking tussen huis- en jeugdartsen, Kernpunten en Sociaal Team door onder andere de inzet van een gedragsdeskundige en de ondersteuningsteams (OT's) op scholen. Hierdoor kan de inzet van specialistische (Geestelijke Gezondheids)zorg beperkt of anders ingezet worden.

Resultaat/tijd

Middelen

Toelichting

Op de Jeugdwet is sprake van een financieel voordeel ten opzichte van de begroting, dat nader wordt verklaard onder 'Wat heeft het gekost?'.

Ontwikkelingen?

Nationaal Programma Onderwijs
Zowel gemeenten als het onderwijs krijgen voor de schooljaren 2021/2022 en 2022/2023 middelen vanuit het rijk om mogelijke onderwijsvertragingen in te halen die kinderen opliepen tijdens de coronapandemie. Na een inventarisatieronde langs betrokkenen bij het onderwijs, hebben wij besloten in te zetten op het welzijn en de mentale gezondheid van de kinderen. Dit doen we door preventieve inzet van schoolmaatschappelijk werk, door het Kernpunt dichter bij de scholen te brengen en door laagdrempelige jeugdhulp in de school. Daarnaast worden er buitenschoolse activiteiten aangeboden met een didactisch en pedagogisch karakter.

Pilots jeugdhulp in de school
In 2021 zijn wij met twee basisscholen gestart met pilots ‘jeugdhulp in de school’. De kosten hiervan worden gelijk verdeeld onder de gemeente en het onderwijs. De pilots hebben tot doel om kinderen en gezinnen eerder en sneller te kunnen helpen. Ze krijgen laagdrempelige hulp op school aangeboden, waarvoor normaal gesproken een verwijzing van het Kernpunt of de huisarts voor nodig is. Als het nodig is, kan de jeugdhulpverlener ondersteunen in de thuissituatie en concrete handvatten geven aan ouders. De hulpverlener heeft ook aandacht voor het pedagogisch handelen van de leerkrachten en het pedagogisch klimaat op school. Op deze manier proberen we uit wat goed werkt in de samenwerking tussen jeugdhulp en school en of het zwaardere hulpverlening of hogere kosten kan voorkomen. De pilots lopen ten minste tot einde schooljaar 2022-2023 (looptijd Nationaal Programma Onderwijs) en worden elk half jaar tussentijds geëvalueerd. Bij positieve effecten van de pilots, gaan we een structurele vorm van jeugdhulp in de school onderzoeken.

Informatiebijeenkomst pleegzorg
In 2021 hebben wij tot twee keer toe de informatiebijeenkomst om nieuwe pleegouders te werven moeten annuleren vanwege de coronamaatregelen. De online en offline communicatie over dit thema is wel doorgegaan. In 2022 hopen wij de informatiebijeenkomst alsnog te houden.

POH GGZ Jeugd
In oktober 2021 is een praktijkondersteuner (POH) GGZ jeugd gestart bij alle huisartsenpraktijken in de gemeente Neder-Betuwe. Deze professional gaat preventief te werk door meerdere gesprekken met de jeugdigen met een hulpvraag te voeren. Mocht na deze gesprekken een verwijzing naar jeugdhulp alsnog nodig zijn, dan kan deze vaak beter onderbouwd gedaan worden, waardoor de verwijzing effectiever is.

Gelderse verbeteragenda
In 2021 is er verder gewerkt aan het opstellen en implementeren van de bouwstenen uit de Gelderse Verbeteragenda. Het doel van de Gelderse Verbeteragenda is kinderen en gezinnen beter en eerder beschermen tegen onveiligheid en onveilige situaties en zo vroeg als mogelijk betrokken zijn om schade te voorkomen. Dit wordt gedaan door het verbeteren van de samenwerking tussen alle Gelderse gemeenten, de vier gecertificeerde instellingen, de Raad voor de Kinderbescherming en Veilig Thuis.

Specialistische jeugdvoorzieningen
We zien dat er sinds 2019 een verschuiving plaatsvindt in de organisatie van specialistische jeugdvoorzieningen van een regionaal naar een meer bovenregionaal niveau (G7).

Deze pagina is gebouwd op 06/07/2022 14:25:39 met de export van 06/07/2022 14:07:25